2102312258 6944861396 Εμμανουήλ Κομνηνού 5 - 7, Ανω Λιόσια info@alpan.gr
hero image
Facebook
 
 
 
Ενεργειακά Τζάμια


Όφελος έως και 750 ευρώ κάθε χρόνο προσφέρουν στον ένοικο ενός τυπικού διαμερίσματος τα νέας τεχνολογίας τζάμια, σε σχέση με τα απλά, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς επιστημονικών ινστιτούτων αλλά και κατασκευαστών υαλοπινάκων που ερευνούν τρόπους για την καλύτερη «κλιματική συμπεριφορά» των δομικών υλικών.

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Lund, που κατασκεύασαν πρόγραμμα μέτρησης εξοικονόμησης ενέργειας για τους υαλοπίνακες, και υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αθήνα μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 7.400 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση ξεπερνά τις 10.000 κιλοβατώρες, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση σε ελληνικές πολυκατοικίες», που εκπόνησαν οι κ.κ. Δρούτσα και Μπαλαράς από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «τα μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης παρατηρούνται για την τοποθέτηση διπλών τζαμιών». Ωστόσο, «μόνο το 4% των κτιρίων έχει διπλούς υαλοπίνακες σε όλα τα κουφώματα και το 15% των πολυκατοικιών διαθέτει διπλούς υαλοπίνακες σε ορισμένα διαμερίσματα. Από τα καταγραφέντα κτίρια, το 65% δεν είναι θερμομονωμένα και το 81% δεν έχουν διπλά τζάμια». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που δεν έχουν συνηθισμένους διπλούς υαλοπίνακες στην Ελλάδα αλλά απλά τζάμια ξεπερνά τα 259 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

«Έχει πλέον σχεδόν καθιερωθεί η χρήση διπλών τζαμιών στα νέα κτίρια, τα οποία επιπλέον προσφέρουν και καλύτερη ηχομόνωση. Σε υπάρχοντα κτίρια, εάν στα πλαίσια μιας ανακαίνισης πρόκειται να αντικατασταθούν τα κουφώματα του κτιρίου, τότε είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν διπλά τζάμια. Η χρήση διπλών υαλοπινάκων μειώνει τις θερμικές απώλειες σε σχέση με τους απλούς υαλοπίνακες κατά 27%40%, και έως 46% για διπλούς υαλοπίνακες με θερμοδιακοπές στα πλαίσια», λέει ο κ. Κ. Μπαλαράς.

Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής (Low-e), των οποίων οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των εργατικών για την τοποθέτηση.

Επίσης, υπάρχουν τα τζάμια ηλιακού ελέγχου που επιτρέπουν στο φως να διαπερνά έ να παράθυρο ή μία πρόσοψη ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας. Έτσι ο εσωτερικός χώρος παραμένει πιο δροσερός. Στους συγκεκριμένους υαλοπίνακες υπάρχουν στρώσεις από ειδικά υλικά που απωθούν την ηλιακή θερμότητα ενώ τα τζάμια είναι διπλά, που σημαίνει ότι παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση. Οι τιμές για το συγκεκριμένο είδος τζαμιού ξεκινούν από 90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα εργατικά υπολογίζονται στα 20-50 ευρώ την ώρα ανάλογα με τη δυσκολία της τοποθέτησης (αν για παράδειγμα πρέπει να γίνει χρήση γερανού για την ανύψωση του τζαμιού στους ψηλούς ορόφους της πολυκατοικίας κ.ά.).

Όσο για τα συνηθισμένα διπλά τζάμια (ή και τριπλά), οι τιμές τους ξεκινούν από 40 ευρώ/ τ.μ. Αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα έχουν οι υαλοπίνακες που στο διάκενό τους περιέχουν άλλο αέριο, όπως για παράδειγμα, αργό αντί για αέρα- τα οποία συνιστώνται κυρίως για μεγάλες γυάλινες επιφάνειες σε κτίρια γραφείων.

Το κόστος. «Για ένα σπίτι που ήδη κατοικείται και που έχει παράθυρα επιφάνειας 15 τ.μ. με απλό τζάμι, το κόστος των ενεργειακών υαλοπινάκων χωρίς τα εργατικά υπολογίζεται στα 1.000 με 1.450 ευρώ. Λόγω της εξοικονόμησης στο ρεύμα και το πετρέλαιο η απόσβεση γίνεται μέσα σε δύο χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Λούσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων. «Αν όμως η εγκατάστασή τους γίνει σε υπό ανέγερση κατοικία δεν υπάρχει επιβάρυνση αφού γλιτώνεις χρήματα από τα κλιματιστικά και τα θερμαντικά σώματα, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι τόσο ισχυρά λόγω της μεγάλης θερμομόνωσης που προσφέρουν οι υαλοπίνακες νέας τεχνολογίας», υποστηρίζει ο ίδιος. 
  Τεράστια οφέλη για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ολλανδικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ΤΝΟ, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της επαγγελματικής Ένωσης των Ευρωπαίων κατασκευαστών γυαλιού για την οικοδομή, το αυτοκίνητο και τις μεταφορές, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομεί περισσότερο από 3,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως από την ενέργεια για ψύξη με την αντικατάσταση των απλών τζαμιών και την τοποθέτηση υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου σε κατοικίες και γραφεία το 2020.

Μειώνεται δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Oι νέες τεχνολογίες στην κατασκευή των τζαμιών και η εφαρμογή διπλού υαλοπίνακα τύπου Low-e στις κατοικίες λειτουργούν ευεργετικά για το περιβάλλον, καθώς μειώνεται δραστικά η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών «ο όγκος του εκπεμπόμενου CΟ 2 ανά τόνο παραγόμενου γυαλιού βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τη δεκαετία του 1970 και μετά, λόγω της βελτίωσης των τεχνικών επεξεργασίας και των τεχνολογιών αλλά και της καλύτερης ποιότητας πηγών καυσίμου. Με τις εκπομπές της αρχιτεκτονικής υαλοβιομηχανίας στην Ευρώπη να εκτιμάται ότι βρίσκονται στην περιοχή των 4 έως 5 εκατομμυρίων τόνων CΟ 2 ετησίως, οι δυνατότητες οικονομίας από την αυξημένη χρήση υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου αντισταθμίζει κατά πολύ τις κατασκευαστικές εκπομπές». Σύμφωνα με μετρήσεις, για την κατασκευή δεκαπέντε τετραγωνικών μέτρων διπλού υαλοπίνακα Low-e απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 375 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Με την εγκατάστασή του όμως, υπολογίζεται ότι μειώνονται οι εκπομπές ενός νοικοκυριού τουλάχιστον κατά 1.365 κιλά CΟ 2, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ολλανδικού ινστιτούτου ΤΝΟ, η ετήσια μείωση εκπομπών στην Ευρώπη από τη χρήση τέτοιου είδους ενεργειακών τζαμιών κυμαίνεται από 15 έως 85 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2020. Ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Ομάδας Εξοικονόμησης Ενέργειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η εκτιμώμενη ετήσια μείωση εκπομπών από τη χρήση διπλών τζαμιών ανέρχεται σε 1,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Όσο δηλαδή εκπέμπει σε ενάμιση μήνα ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, το πλέον ρυπογόνο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο κλιματισμός. Σε περίπτωση μάλιστα που η χρήση κλιματισμού στην Ελλάδα προσεγγίσει τα επίπεδα των ΗΠΑ, δηλαδή φτάσει στα επίπεδα του 65% για τις κατοικίες και 100% για τα μη οικιστικά κτίρια έως το 2020, η μείωση των εκπομπών που θα προκύψει από την τοποθέτηση υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου θα ανέρχεται σε 6,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα του ΤΝΟ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 14,11 δισ. κιλοβατώρες κάθε χρόνο ενώ η συνολική κατανάλωση στη χώρα το 2020 εκτιμάται στα 79 δισ. κιλοβατώρες. Με τις τρέχουσες τιμές της κιλοβατώρας το συνολικό όφελος από την εξοικονόμηση ρεύματος για ψύξη ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ ετησίως.